27
lis
Voňavé medové perníčky s žitnou moukou
Recept na tradiční perníčky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole!
Za necelý měsíc jsou tady Vánoce a to znamená, že je čas na pečení perníčků! Perníčky je nejlépší péct 2 až 3 týdny před Vánoci. Do té doby se hezky uleží a budou krásně měkké. 

christmas-3832356_1920.jpg

Perníčky znali už ve starověkém Egyptě, kde se pekly medové sušenky z medu, mouky a vody.  U nás je první zmínka z XIV. století, kdy se začly prodávat v Turnově. Pernikáři (tehdy se jim říkalo cáletníci) ho pořád zdokonalovali a přidávali do těsta různého druhu byliny a koření. Nejdůležitější ingrediencí byl med. Perníčky byly součástí některých zvyků a tradic. Dnes je pečeme hlavně na Vánoce a Velikonoce.  
Pojďte si s námi upéct lahodné, voňavé perníčky. Máme pro vás recept na opravdu chutné perníčky, které si můžete ozdobit podle své fantazie.

honey-1958464_1920.jpg

Pokud máte doma naši troubu De Dietrich, stačí si nastavit program: Kulinářský průvodce - Cukrář – Sušenky. Trouba si sama nastaví teplotu a čas pečení. Nemusíte se bát, že se vám perníčky připálí, což se často u pečení cukroví stává. 

TIP: Pokud chcete mít perníčky opravdu krásně voňavé, tak si perníkové koření vyrobte doma. Vezměte 1 lžičku fenyklu, anýzu a skořice, 5 hvězdiček badyánu a špetku zázvoru. Vše rozmělněte v hmoždíři a podle množství v receptu dejte do těsta.

Pokud budete mít chuť, tak se s námi podělte o své výrobky nebo i vaše ověřené recepty. Najdete nás na Facebooku

Medové perníčky s žitnou moukou

Ingredience:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 2 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla (vychladlého)
  • 100 g tekutého medu
  • 1 polévková lžíce domácího perníkového koření (recept viz výše)
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 kávová lžička sody
Postup:

1. Všechny ingredience dejte do mísy a vypracujte hladké těsto. Pokud máte doma kuchyňského robota, udělá tuto práci za vás. Těsto se může trošku lepit, ale nepřidávejte mouku. Hotové těsto můžete dát na 1 až 2 hodiny do lednice aby se uleželo. 

2. Po vytažení těsta z lednice, vyválejte na pomoučené desce 3-4 mm tenký plát (je v pořádku, že je těsto velmi lepivé, chce to, aby bylo vychlazené, pak trochu cviku a mouky). Vykrajovátky tvořte různé tvary a vkládejte na plech s pečícím papírem. Pokud máte troubu De Dietrich, stačí nastavit program: Kulinářský průvodce - Cukrář - Sušenky a vložit plech do trouby. Jinak můžete péct na 180°C 8 až 10 minut. Perníčky ale dobře kontrolujte, aby se nepřipálily.

3. Po vytažení z trouby nechte perníčky vychladit a poté uložte do krabice nebo můžete ihned zdobit. Polevu na perníčky si můžete koupit nebo udělat doma z moučkového cukru a bílku. 

TIP: Může se stát, že vám perníčky ztvrdnou (stává se to v suchém prostředí). Pak doporučujeme perníčky uzavřít do plechové krabice a vložit k nim kousek jablka, které vyměňujte co druhý den. Perníčky budou z ovoce nasávat vlhkost a budou krásně měkoučké. 

Dobrou chuť! Přeje De Dietrich

sweets-2995158_1280.jpg

gingerbread-4070651_1280.jpg
Kde koupíte spotřebiče
Zobrazit nejbližší prodejce

Créateur D'Émotions Depuis 1684

Web používá k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci obsahu cookies. Interakcí s webem s tím souhlasíte.